Ha véleményed van egy hírrel kapcsolatosan, itt megoszthatod.

Téma: Adótörvény változások 2014

Adótörvény változások 2014 10 éve 1 hónapja #13

Új sorozatot indítunk. Csokorba gyűjtöttük azokat az adótörvény változásokat, melyek 2014-ben a vállalkozásokat, illetve magánszemélyeket érintenek. 

 

Adótörvény-változások 2014-re

 

I.

 

Személyi jövedelemadó

 

Ha az egyéni vállalkozó egész évben szüneteltette tevékenységét, nem köteles bevallást benyújtani. Ennek következtében kérheti a munkáltatójától, illetve az adóhatóságtól adójának megállapítását, amennyiben ennek feltételei fennállnak.

 

Családi adókedvezmény

Közös szülői felügyelet esetén mindkét szülő 50–50%-os arányban jogosult a családi pótlékra. Ebben az esetben a gyermek mindkét szülő – valamint a szülő házastársa – vonatkozásában kedvezményezett eltartottnak minősül, azzal, hogy a szülő (házastársa) a családikedvezmény50%-át érvényesítheti, továbbá a szülők a családi kedvezmény közös érvényesítésére egymás között nem jogosultak.

A családi kedvezmény érvényesítéséhez a magánszemélynek a munkáltató (kifizető) részére nyilatkozatot kell adni, amelyben azt is fel kell tüntetnie, hogy e személyek – ideértve a magzatot is – az adóév mely hónapjaiban minősültek eltartottnak, kedvezményezett eltartottnak. Ezt az adóbevallásban, illetve a munkáltatói adó megállapításhoz tett nyilatkozatban is fel kell tüntetni.

Ha a családi kedvezményt a magánszemély más jogosulttal közösen érvényesítette, vagy az adóévre vonatkozóan megosztottan érvényesítette, akkor a bevallásban, munkáltatói adó megállapításban a másik jogosult vagy a megosztással érintett házastárs, élettárs adóazonosító jelét meg kell adni. Továbbá azt is közölni kell, hány jogosultsági hónap tekintetében érvényesítik közösen a kedvezményt, vagy a kedvezmény megosztásával érintett házastársak, élettársak hány jogosultsági hónap tekintetében osztják meg a kedvezményt.

Ha a családi adókedvezményt nem tudják teljes egészében érvényesíteni, akkor a járulékból tudják a maradékot érvényesíteni. Sorrendet is meghatároz a törvény. Először a természetbeni egészségbiztosítási járulékból, majd a pénzbeli egészségbiztosítási járulékból és végül a nyugdíjjárulékból lehet levonni.

 

Példa: 2 gyermeket nevel egy szülő egyedül. Keresete bruttó 100eFt. A két gyermek után járó adóalap kedvezmény 62500FT/gyerek, azaz 125eFt. Vagyis szja-t nem kell fizetnie, marad 25eFt adóalap, ami után további kedvezményre jogosult. Vagyis a 25eFt*16=4eFt ami a járulékból még levonható.

Kérdéseitek feltehetitek fórum oldalunkon, illetve az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen. Szakértőink igyekeznek a lehető legrövidebb időn belül válaszolni.

 

Figyeljétek oldalunkat, hamarosan folytatjuk...

Cikk olvasása...
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Zártosztály?

Elakadtál? Javasolnál valamit? Írj azonnal: info@vvk.hu

Copyright 2013 © ZártOsztály | Minden jog fenntartva.
Scham Industries Duvinet