Ha véleményed van egy hírrel kapcsolatosan, itt megoszthatod.

Téma: E-útdíjról érthetően, röviden

E-útdíjról érthetően, röviden 10 éve 9 hónapja #5

Ez év július elsejétől hazánkban is bevezették az E-útdíjat az autópályákon, autóutakon és főutakon. A kezdeményezés sok országban tökéletesen működik, ám nálunk az első pár napban óriási keveredést okozott.  Magyarországon - épp úgy, mint máshol - a rendszer lényege az lenne, hogy az így befolyt összegek egy részét az utak javítására, karbantartására az autópályák modernizálására költsék a kormányok, a másik része pedig a levegő és zajszennyezettség miatt felmerült költségeket fedezné.

 

A díjköteles utak fajtái: autópálya, gyorsforgalmi- és főúthálózat

A díjköteles utak hossza: 6513 km

Fizetésre kötelezett járművek: 3,5 t fölötti tehergépjárművek

Élő állat és mezőgazdasági termények szállítása esetén nem kell e-útdíjat fizetni.

Az útdíj mértéke függ az autó súlyától, az autó motorjának környezetvédelmi besorolásától, a napszaktól, az évszaktól és az út által érintett területtől is. Konkrét összegeket tehát nem lehet mondani, annyit tudunk csupán, hogy tengelyszámtól függően a gyorsforgalmi utakon a legalsó, J2 díjkategóriába tartozó gépjárművek kilométerenkénti infrastruktúra díja 49,90 forint, a középső J3 kategóriában 70,02 forint, a legfelső J4 díjkategóriában pedig 108,38 forint lesz. Járműkategóriánként főúton 21,23 forinttól 36,75 forinton át a felső kategória szerinti 67,60 forintig emelkedik a díj.

Az e-útdíjat háromféleképpen lehet megfizetni: fedélzeti eszközzel flottakövetési szolgáltató segítségével, vagy szintén fedélzeti eszközzel európai elektronikus útdíj szolgáltatáson (EETS) keresztül, vagy előre megváltott viszonylati jeggyel. Amennyiben valaki eltér az előre kifizetett útdíj mértékétől az az esetleges, és olykor utólagos, ellenőrzés során büntetésre számíthat. A magyarországioldalon tájékozódhatnak bővebben az útdíj mértékéről és a fizetés feltételeiről.

Véleményünk szerint az E-útdíjnak kizárólag akkor van létjogosultsága, ha ezeket az összegeket valóban a meghirdetett célokra használják fel. Ugyan az útdíj csak a 3,5 tonnánál nehezebb gépjárművekre vonatkozik, de hatását mindenki érezni fogja, hisz a szállítási díjak emelkedését nyilvánvalóan a fogyasztókkal fogják megfizettetni.

Cikk olvasása...
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Zártosztály?

Elakadtál? Javasolnál valamit? Írj azonnal: info@vvk.hu

Copyright 2013 © ZártOsztály | Minden jog fenntartva.
Scham Industries Duvinet