Ha véleményed van egy hírrel kapcsolatosan, itt megoszthatod.

Téma: Amit az üzemorvosról tudni kell

Amit az üzemorvosról tudni kell 10 éve 8 hónapja #8

A munkáltató által finanszírozott, valamennyi munkavállalója számára kötelezően előírt, megelőző jellegű orvosi vizsgálatokról beszélgettünk Dr. Csákármis Ilonával.

 

- Mi történik, ha valamelyik munkáltató megpróbálja kikerülni a kötelezettségeit?

Az üzemorvosi szolgáltatás vagy hivatalos nevén a munkáltató által finanszírozott, valamennyi munkavállalója számára kötelezően előírt, megelőző jellegű orvosi vizsgálat, melyet a Munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény rendel el. A törvény betartásáért az OMMF (Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség) felelős, és ha mulasztást tapasztal, akkor a céget 50.000-től fél millió forintig terjedő büntetésre ítélheti. A munkáltatók regisztrálását és ellenőrzését 2007 óta végzi az OMMF, így ez a szerv az, ami hatóságként ellátja a foglalkozás-egészségügyi szolgálatok munkavédelmi feladatokra kiterjedő szakmai irányítását és ellenőrzését is.
A törvény szerint a munkáltatóknak üzemorvost kell biztosítani a munkavállalók számára, hogy azok feladataikat megfelelően láthassák el. Ez két módon történhet: egyrészt úgy, hogy a munkáltató maga tart fenn egy ilyen jellegű szolgálatot vagy más, külső szolgáltatót vesz igénybe. Utóbbi esetben térítési díjat kell fizetni ezekért a szolgáltatásokért.

- Mit is csinál valójában egy üzemorvos, miért van szükség rájuk?

A szolgálat feladatai közé preventív, megelőző feladatok tartoznak. Egy üzemorvos elsődleges feladata az egészséges munkakörnyezet kialakítása és az egészségkárosodások megelőzése. Az üzemorvosnak kell felderíteni a munkahelyi megterhelés mértékét és típusát (fizikai, szellemi, lelki), illetve a munkakörnyezeti kóroki tényezőket is, melyek lehetnek kémiaiak, fizikaiak, biológiaiak, pszichoszociálisak, ergonómiaiak. Ezeket folyamatosan kell ellenőriznie, illetve, ha valami probléma lépne fel, akkor meg kell találni a módszert, amivel a körülmények olyan szinten tarthatók, melyeken a dolgozók egészsége nem károsodik. Az üzemorvosnak kell ellenőriznie a munkavállalók egészségét is, sőt az üzemorvos részt vesz a munkavédelmi üzembe helyezésben és a munkahelyi baleset kivizsgálásában is. A munkáltatókat munkahigiéniai tanácsadással segíti, és a feladatai közé tartozik a veszélyhelyzetek megelőzése is.

- Az üzemorvosi szolgáltatásokkal kapcsolatban mi a feladata a munkáltatóknak, azon kívül, hogy alkalmaznak egy szakembert?

A munkáltatónak is számos kötelezettsége van, aminek eleget kell tennie a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatásban. Ezekről az 1995. évi 89. kormányrendelet (VII. 14.) rendelkezik. Ennek alapján:

1) Az 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemre vonatkozó törvény kimondja, hogy a munkáltató kötelessége, hogy üzemorvost biztosítson a munkavállalói számára a munkahelyen.

2) A munkáltató (ha nem magánszemély) a működését követő két hónapon belül köteles bejelentkezni az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőséghez, méghozzá be kell jelentenie székhelyének és telephelyeinek címét, tevékenységeit és a számára foglalkozás-egészségügyiszolgáltatást nyújtó szolgáltató nevét és címét, valamint a foglalkoztatott, foglalkozás-egészségügyi szolgáltatásban részesülő munkavállalók számát és foglalkozás-egészségügyi osztályba sorolását.

3) Ezeket az adatokat, illetve a bekövetkezett változásokat évente február 15-ig kell egyeztetnie, újra bejelentenie.

4) Az üzemorvosnak és a munkáltatónak szerződést kell kötnie, melyben meghatározzák a megállapodás időtartamát a megszűnés időpontjának megjelölésével, valamint a szolgáltatást nyújtó orvos személyében bekövetkezett változást annak kezdő időpontjának feltüntetésével a változás megtörténtétől számított három munkanapon belül köteles bejelenteni a munkavédelmi felügyelőséghez.

5) A munkáltatónak el kell készítenie az üzemorvos besorolását a rendelet 4. számú melléklete alapján.

2011. január 1-től bizonyos kötelezettségek megváltoztak, így a munáltatónak

1) nem kell a tevékenység megkezdésekor bejelenteni a számára foglalkozás-egészségügyi szolgáltatást nyújtó szolgáltató adatait, a munkavállalók számát és foglalkozás-egészségügyi osztályba sorolását, valamint

2) a változásokat évente jelenteni.

Ettől függetlenül továbbra is kötelezettsége az üzemorvos biztosítása. Az üzemorvosnak pedig az OMÜI-nek jelentenie kell az éves munkáról az ÁNTSZ-nek pedig a védőoltásokról, illetve az OMMF-nek júniusban és decemberben a szolgáltatását igénybe vevő vállalkozásokról.

- Köszönjük a beszélgetést!

 

Ha bármilyen kérdésetek van a cikkel kapcsolatban azt a fórumban, vagy az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.">Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen tehetitek fel.

Cikk olvasása...
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Zártosztály?

Elakadtál? Javasolnál valamit? Írj azonnal: info@vvk.hu

Copyright 2013 © ZártOsztály | Minden jog fenntartva.
Scham Industries Duvinet