Aktuális információk az Online Pénztárgépekről

Az Online pénztárgép használatára kötelezettek számára a legfontosabb kérdések a „mikor?”, a „hogyan?”, és a „mennyiért?”. Erre próbálunk az alábbiakban válaszokat keresni és remélhetőleg találni is.

 

Mi ez?

Az egész lényege röviden annyi, hogy a kommunikáció folyamatos lesz pénztárgépek és a NAV szervere között.

Rendkívül fontos megjegyezni, hogy nincs szükség internetre, az adatátvitel ugyanis mobil kapcsolaton keresztül zajlik majd, ennek díját tehát külön meg kell fizetni, ami természetesen a vállalkozót terheli majd.

A pénztárgép rendelkezik egy úgynevezett Adóügyi Ellenőrző Egységgel vagyis AEE alkatrésszel, ami naplózási funkciót lát el, tehát minden rögzül, nem csak a beütött tételek, hanem a nyitás, a zárás, a ki és bekapcsolás, a sztornózás, az áramszünet stb.

Kiknek?

Legelőször az érintettek körét érdemes tisztázni. A következő TEÁOR kóddal rendelkező vállalkozásoknak kötelező pénztárgépet használni:

47.1-től-47.7 -ig, 47.91, 56.1-től -56.03 ig, 55.1-től -55.03-ig, 77.1-től -77.2-ig, és a 77.33.

Ez alól kivételt képeznek a kizárólag csomagküldéssel foglalkozó szervezetek. Kitelepülés esetén is elegendő a kézi számla vagy a nyugta, még akkor is ha a boltban vagy az üzletben használnak pénztárgépet.

Mikor?

Minden ma használatos gépet ki kell cserélni, fajtától függ csupán, hogy pontosan mikor.

A folyamatnak 3 szakasza van:

I.: 2013. 08.31-ig azokat kell cserélni, amelyek nem rendelkeznek elektronikus naplóval.  Ezekbe a gépekbe 2 guriga papírt kell fűzni.

II.: 2013. 12.31-ig következnek az elektronikus naplóval rendelkező gépek. Itt júliustól kezdve már adatszolgáltatási kötelezettsége van a vállalkozásoknak melyet, minden hónap 10-ig (először 2013. augusztus 10-ig) kell benyújtaniuk. Ebben a szervizelők tudnak segítséget adni.

III.: 2014.12.31-ig azoknak kell cserélni, akik nem kötelezettek pénztárgépre, de ennek ellenére használnak. Nekik addig nincs adatszolgáltatási kötelezettségük.

Akiknek a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság igazolja, hogy a pénztárgép tartózkodási helyén nincs kapcsolat a NAV rendszerével, egyedi mentességet kaphat egy évre, ám az adatközlési kötelezettség alól ez sem nyújt felmentést, nekik ugyanis CD-re, vagy DVD-re kell kiírniuk a gép tartalmát és azt a hatóság rendelkezésére bocsájtani.

Hogyan?

Pénztárgépet kizárólag az erre engedélyt kapott cégektől lehet vásárolni, ez a lista a NAV honlapjáról letölthető. A beszerzést kötelező bejelenteni a PTGREG NAV nyomtatványon az ügyfélkapun keresztül. A vásárló a boltban kap egy 16 jegyű kódot, melyet át nyújt a pénztárgépet üzembe helyező szerviznek. Ezzel a kóddal tudja a gép a kapcsolatot felállítani a NAV rendszerével. Így ha bármilyen adatváltozás történik a cégekben az a pénztárgépben is rögtön láthatóvá válik. Amennyiben valaki harminc napnál tovább nem használja a gépét, jelenteni kell a NAV felé, úgyanígy kell eljárni, ha tevékenységét újra megkezdi. A gépek szervizelését csupán a 2013. április 30-án kiadott új engedéllyel rendelkező vállalkozások végezhetik. Az ellenőrzést évente egyszer szakembernek kell elvégezni és annak eredményét rögzíteni kell a gépkönyvbe, amit a hatóságok szintén bármikor ellenőrizhetnek, emiatt az évenkénti adómemória kiolvasás okafogyottá válik.

Lényeges kérdés lehet, hogy mit kell tenni áramszünet esetén? Ilyenkor kötelező a nyugta adás, és amint visszatért az áram a tételeket rögzíteni kell a pénztárgépbe.

A régi pénztárgép adatmemóriáját, vagy a kiíratott, kinyomtatott papírokat meg kell őrizni, magát a gépet pedig a forgalmazónak kérésre kötelessége elszállítani.

Támogatást minden olyan idén gépet cserélő cég kaphat eszközönként 50 000 FT-ot, amelyik maximum öt pénztárgépet vásárol és nincs adótartozása. A gép vásárlásakor az eladó részére már a csökkentett összegű vételárat kell kifizetni. A kereskedő a NAV-tól igényelt 16 jegyű kóddal tudja meg, hogy a cége jogosult-e a támogatásra, és ha igen mekkora összeget igényelhet.

 

Jogszabályi háttér:         1457/2012 (X.19) Kormányrendelet

                                               1059/2013 (II. 13) Kormányrendelet

                                               1315/2013 (VI.12) Kormányrendelet

                                               3/2013 (II. 13) NGM rendelet

                                               16/2013 (VI. 13) NGM rendelet

                                               CXXVII Áfa törvény 178§(1a)

                                               20003 évi törvény az Adózár Rendjéről

 

Amennyiben kérdésük van, kérem forduljanak hozzánk bizalommal.

www.vvk.hu

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.">Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Zártosztály?

Elakadtál? Javasolnál valamit? Írj azonnal: info@vvk.hu

Copyright 2013 © ZártOsztály | Minden jog fenntartva.
Scham Industries Duvinet